Tworzymy zieloną przyszłość dla Polski
Działaj wspólnie z nami!Dołącz do nas

Warzywnik krok po kroku: czas na rozsady!

Fot. pixabay.com/ AlchemillaMollis
Fot. pixabay.com/ AlchemillaMollisLepsza Polska
Fot. pixabay.com/ AndreasGoellnerLepsza Polska
  1. Najpierw wysiew nasion - do skrzynek, doniczek lub wielodoniczek.
  2. Potem pikowanie - przesadzanie młodych siewek po kilku tygodniach do większych pojemników lub luźniej rozmieszczonych stanowisk.
  3. A w końcu sadzenie do gruntu - gdy rośliny są wystarczająco silne, a warunki pogodowe odpowiednie.
Fot. pixabay.com/ Alexei_otherLepsza Polska
  • Seler - jego rozsadę przygotowuje się najwcześniej, można zacząć już teraz.
  • Pomidor - szklarniowy możemy wysiać w lutym, ten do gruntu w marcu.
  • Papryka ostra i słodka - wysiewamy podobnie jak w przypadku pomidorów, czyli szklarniowe w lutym, do gruntu koniec lutego lub początek marca.
  • Bakłażany i inne warzywa psiankowate - wysiewa się w tym samym czasie co pomidory i paprykę.
  • Por - zaczynamy wysiewać od lutego do kwietnia.
  • Cebula - z nasion wysiewa się najczęściej od lutego do marca.
  • Sałata - zaczynamy już w lutym, a możemy wysiewać nawet do lipca.
Fot. pixabay.com/ Myriams-FotosLepsza Polska