Kompost zwany jest "złotem ogrodnika". To bogactwo próchnicy, źródło azotu, fosforu, potasu oraz substancji organicznych. Dlatego mając kawałek ziemi lub ogródka, można produkować go samodzielnie. A samo koszenie trawy wystarczy, aby zgromadzić sporo potrzebnego materiału.
Kiedy założyć kompostownik? Termin nie ma tu znaczenia, chyba że za oknem mamy śnieg i siarczysty mróz, wtedy warto poczekać na cieplejszy moment.
Jak zrobić kompostownik? Mamy kilka możliwości. Najprostszy sposób polega na uformowaniu pryzmy z bioodpadów. Można też kupić gotowy kompostownik w markecie budowlanym albo zrobić go samodzielnie z drewnianych desek lub palet, zapewniając jednocześnie dostęp powietrza do środka. Dzięki otworom materiał będzie butwieć, a nie gnić. Kompostownik powinien stać w zacienionym miejscu, żeby nie wysychał. Nie powinien mieć zamkniętego dna - aby woda mogła spokojnie wnikać w glebę. Spód warto jednak zabezpieczyć siatką, która uchroni nasze "złoto" przed wtargnięciem gryzoni.

Co wrzucamy do kompostownika? Do kompostownika oprócz ściętej trawy można wrzucać suche liście, obierki, resztki roślin i chwasty (bez nasion), zepsute warzywa i owoce, skorupki jajek, fusy rozdrobnione gałązki, niezadrukowany papier, suchy chleb. Z kolei nie należy wrzucać chorych roślin, odpadów pochodzenia zwierzęcego, typu kości czy odchody, a także zadrukowanego papieru i tkanin.
W kompostowniku warto układać naprzemiennie warstwy - zieloną (skoszona trawa, resztki roślin, pozostałości warzyw i owoców) z brązową (suche liście, trociny, papier, kartony czy słoma). Pozwoli to na dobre napowietrzenie pryzmy. Proces rozkładu w takim przydomowym kompostowniku trwa około 12 miesięcy. Co kilka tygodni warto go przemieszać, a po pół roku przełożyć (na wiosnę lub jesień), aby za kolejne 6 miesięcy był już w pełni gotowy. Można przyspieszyć cały proces poprzez stosowanie naturalnych preparatów czy posypywanie wapnem. Warto także wpuścić do naszego kompostownika dżdżownice, które świetnie poradzą sobie z rozkładem materiału.

Do czego wykorzystać kompost? Doskonale nadaje się do nawożenia warzyw, krzewów i drzew. Kompost może służyć również jako podłoże do uprawy roślin rabatowych oraz doniczkowych. To rozwiązanie pozwala ekologicznie zagospodarować nasze odpadki. W dodatku na założenie własnego kompostownika można otrzymać dofinansowanie, a opłaty za wywóz odpadów są pomniejszane.
Autor: Karolina Pawłowska