Zdrowie w 5 porcjach
5 porcji, czyli w sumie 400 gramów owoców i warzyw, tyle według Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy spożywać każdego dnia, aby zachować zdrowie i dostarczyć organizmowi cenne składniki odżywcze. A dieta pełna owoców i warzyw to również ochrona naszego środowiska.
O tym jak ważne jest uświadamianie społeczeństwa w kwestii zdrowego odżywiania pokazują badania Kantar Public z 2021 roku dotyczące tego jak Polacy konsumują owoce i warzywa. Według sondażu aż 50 proc. ankietowanych odpowiedziało, że głównym powodem niespożywania większej ilości owoców i warzyw jest brak wiedzy, ile tak na prawdę powinni ich codziennie jeść. Pocieszający jest fakt, że niemal 97 proc. badanych potrafiło wymienić korzyści ze spożywania owoców i warzyw, wskazując przy tym ich pozytywny wpływ na odporność oraz zdrowy wygląd. Ze względu na smak ich jedzenie sprawia nam coraz większą radość, zmalały także bariery związane z trudnością ich przygotowania i czasochłonnością.
Zaleca się, aby 3 porcje stanowiły warzywa, a 2 pozostałe owoce. Choć wydaje się, że 400 gramów to całkiem dużo, warto wiedzieć, że tylko średniej wielkości jabłko waży już 150 gramów. Kolejny zdrowy posiłek może zapewnić nam szklanka pomarańczowego soku, banan, gruszka czy dwie mandarynki. W przypadku warzyw sprawa też jest całkiem prosta, jedną porcję stanowi papryka, pomidor, spora marchewka lub połowa cukinii. W zjadaniu odpowiedniej ilości zielonych produktów, powinniśmy wykorzystywać ich sezonowość, dzięki której możemy jeść świeżo, tanio i różnorodnie.
Regularne spożywanie owoców i warzyw ma długą listę zalet. Przede wszystkim są podstawą zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diety, dostarczając nam wiele cennych witamin oraz niezbędnych składników. Dzięki nim czujemy się zdrowo, lekko i dobrze. To one budują naszą odporność, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia w tym nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, a także cukrzycy i nawet niektórych nowotworów. A oto kilka przykładów dobroczynnego działania zielonych produktów:
- bakłażan - przeciwdziała udarom mózgu, rozpuszcza zakrzepy, usprawnia pracę jelit, działa przeciwnowotworowo;
- pomidor - świetnie działa na serce i naczynia krwionośne, wzmacnia żołądek i usuwa toksyny;
- ogórek - skutecznie odtruwa, wspomaga pracę wątroby, śledziony i trzustki;
- gruszka - obniża ciśnienie, koi nerwy i pobudza trawienie;
- winogrono - opóźnia starzenie, leczy anemię, korzystnie działa na wątrobę;
- jabłko - reguluje pracę jelit, chroni przed zaparciami, a dzięki błonnikowi zmniejsza ryzyko niektórych chorób nowotworowych.
Jeszcze więcej informacji o zaletach jedzenia owoców i warzyw dowiecie się, czytając w naszej aplikacji cykl "Na zdrowie", w którym co tydzień analizujemy ich wartości odżywcze i właściwości lecznicze.
Autor: Karolina Pawłowska
Fot. pixabay.com/ LubosHouska/ brunoalmeidamachado2/ seal1837