Produkty ekologiczne coraz częściej wybierane przez Polaków

Wśród naszych rodaków w ostatnich latach znacznie wzrosła świadomość, tego jak zdrowa żywność wpływa na nasze zdrowie, a także środowisko. Pandemia jeszcze bardziej nasiliła te tendencje. Polacy zdają sobie sprawę, że ekologiczna żywność jest źródłem zdrowia i odporności. Dlatego coraz częściej zaczęli wybierać produkty ekologiczne, a przede wszystkim świeże.

W Polsce mamy już stałych konsumentów żywności ekologicznej

Według raportu "Rynek ekologiczny w Polsce" w naszym kraju mamy już 32 proc. stałych konsumentów ekologicznej żywności. Są to konsumenci, którzy dokonują zakupu tego rodzaju żywności raz w tygodniu bądź w przynajmniej raz w miesiącu. Po żywność ekologiczną najczęściej sięgają kobiety, a także osoby z miast w wieku od 35. do 45. roku życia. Polacy najczęściej kupują ekologiczne produkty dla dzieci, owoce, warzywa, jaja, pieczywo oraz przetwory mleczne.

 

Jakie problemy stoją na drodze do kupowania ekologicznej żywności?

Niestety głównym problemem zdrowej żywności jest jej stosunkowo wysoka cena. Polacy sięgaliby częściej po zdrowsze produkty, gdyby były znacznie tańsze, a jednocześnie mieli pewność, że jest ona wyprodukowana rzeczywiście przy zastosowaniu ekologicznych metod. Kolejny problem to rozwój ekologicznych upraw, Polska na tle Europy zostaje niestety w tyle. W 2019 roku byliśmy jedynym krajem Starego Kontynentu, w którym spadła liczba ekologicznych gospodarstw rolnych. W związku z tym planuje się wprowadzenie nowej strategii dotacji dla ekologicznych gospodarstw, która ma spowodować ich wzrost. Do 2030 roku ekologicznymi metodami ma być uprawianych 25 proc. użytków rolnych.

 

Rynek produktów ekologicznych rozwija się w Polsce bardzo dynamicznie

Mimo problemów prognozuje się zdecydowany rozwój rynku produktów ekologicznych w Polsce. Przede wszystkim ze względu na to, że Polacy coraz bardziej troszczą się o swoje zdrowie, a także o środowisko. Ponadto do producentów spożywczych docierają nowe trendy i zapewne będą chcieli sprostać oczekiwaniom swoich klientów.

Mamy coraz większy wybór produktów roślinnych

Już można zaobserwować, że w Polsce dynamicznie rozwija się sektor produktów wege - mamy coraz szerszą paletę produktów pochodzenia roślinnego (bez nabiału i bez mięsa). Produkty te chętnie kupują nie tylko weganie, ale też osoby z alergiami, które szukają dla siebie zamienników np. nabiału. Dbając o swoje zdrowie i dobro planety, konsumenci także często rezygnują z mięsa.

 

Zdrową żywność możemy kupić w wielu miejscach

Coraz większe zainteresowanie zdrową żywnością ma ogromny wpływ na rozwój różnych segmentów dostaw. Kupujący mają dostęp do wielu sposobów zakupu zdrowej żywności, takich jak sklepy specjalistyczne (zarówno te indywidualne jak i sieci sklepów), sklepy internetowe, tradycyjne sklepy spożywcze, targowiska, jarmarki. W okresie pandemii niemalże podwoiła się ilość sklepów internetowych, a Polacy chętnie kupują w niej żywność tzw. suchą jak i świeże produkty. To właśnie produkty świeże będą cieszyć się w przyszłości największym zainteresowaniem.
 
W kolejnych latach przewiduje się dynamiczny rozwój rynku produktów ekologicznych, zarówno na świecie jak i w Polsce. Jest to zasługa nowych trendów w postrzeganiu zdrowej żywności, coraz większej troski o środowisko, a także chęci dopasowania się producentów do zmieniających się potrzeb konsumentów.

Autor: Karolina Pawłowska
Fot. pixabay.com bildgebende_Momente/ DEZALB /kropekk_pl/ rauschenberger