Lepszy sposób przechowywania owoców. Tak zachowają świeżość na dłużej
Nie tylko dobra lista zakupów czy wcześniejsze planowanie posiłków, zmniejsza ilość marnowanej żywności. Kluczem do sukcesu jest też właściwe jej przechowywanie. Okazuje się, że miska na owoce, która znajduje się w większości naszych domów, to nie najlepszy sposób na zachowanie ich świeżości. Dlaczego?
Thanh Truong – to ekspert od owoców, który w swoich książkach udziela cennych wskazówek na temat przechowywania żywności. Jedna z porad dotyczy misek z owocami, które jak twierdzi nie są właściwym sposobem przechowywanie tego rodzaju żywności.
Głębokie miski na owoce zatrzymują etylen – gaz wydzielany podczas dojrzewania produktów, który przyspiesza ten proces również wśród sąsiednich owoców. Tylko jedna brzoskwinia znajdująca się na dnie takiej miski potrafi działać na niekorzyść swoich towarzyszy. Owoce szybciej dojrzewają, przez co niestety również szybko się psują i trafiają do kosza.
Można jednak temu zapobiec, stosując bardzo prosty trick – wystarczy zamiast miski użyć płaskiego talerza. Niby tak niewiele, ale robi różnicę. Jak twierdzi Truong ten sposób przechowywania owoców może dwukrotnie wydłużyć ich przydatność do zjedzenia.
Właściwe przechowywanie rzeczy pozwala zaoszczędzić pieniądze, jest bardziej zrównoważone, marnuje mniej i – co dla mnie najważniejsze – oznacza, że produkty są lepsze i smaczniejsze – wyjaśnia edukator.
Jakie inne wskazówki na temat przechowywania owoców ma dla nas autor książki "Don’t Buy Fruit & Veg Without Me!" (Nie kupuj owoców i warzyw beze mnie)?
Jak się okazuje, kluczowe w przechowywaniu owoców jest to, czy należą one do produktów klimakterycznych czy nieklimakterycznych. O co tu chodzi? Owoce klimakteryczne to takie, które dojrzewają nie tylko na roślinie, ale także później, już po ich zerwaniu. Należą do nich banany, gruszki, mango, awokado czy owoce pestkowe, które można przechowywać właśnie na talerzu. Z kolei owoce nieklimakteryczne, co łatwo się domyślić, nie dojrzewają już po zerwaniu. Do tej grupy zalicza się wiśnie, truskawki czy winogrona, które należy przechowywać w lodówce, ponieważ szybko psują się w temperaturze pokojowej. Jeśli chodzi o jabłka (czyli owoce klimakteryczne), to zachowają one jednak większą kruchość i świeżość także w chłodziarce.
Z przechowywaniem owoców w lodówce wiąże się jeszcze jedna, istotna kwestia, z której często nie zdajemy sobie sprawy. Chłodziarka odwadnia nasze produkty, głównie przez to, że stale krąży w niej powietrze. Chcąc chronić owoce przed odwodnieniem, warto przechowywać je w plastikowym pudełku lub torebce wielokrotnego użytku, zapobiegając w ten sposób ich wysychaniu. Niektóre warzywa, takie jak brokuły, jarmuż, warzywa liściaste, można przechowywać w woreczku z lekkim dostępem powietrza, robiąc w nim niewielką dziurkę. Wyjątkiem jest imbir, który zostawiamy bez dodatkowego opakowania w lodówce, tak aby nie gromadziła się na nim wilgoć, co sprzyja powstawaniu pleśni.
Autor: Karolina Pawłowska
Źródło: The Guardian
Fot.pixabay.com/ fietzfotos/ pexels.com/ Polina Tankilevitch/ ROMAN ODINTSOV